Bandytävlingar

Precis som i de flesta andra sporter finns det även högt värderade och prestigefulla tävlingar i bandy. I den här artikeln kikar vi närmre på några av de största och viktigaste bandytävlingarna i Sverige och internationellt.

De största och mest prestigefyllda bandytävlingarna

Det finns ett antal bandytävlingar som många spelare och lag strävar efter att vinna. Här nedanför listas några av de mest framstående tävlingarna samt en kort översikt av varje:

  • Svenska bandyfinalen (Svenska mästerskapet)
  • Bandy World Championship (Världsmästerskapet i bandy)
  • Bandy World Cup
  • Russian Bandy Super League (Ryska ligan)
  • Finska mästerskapet

Dessa tävlingar representerar bandysportens höjdpunkter och de följs med stor entusiasm av hängivna supportrar, särskilt i länder där bandy har en stark tradition.

Sverige: Ett ledande bandyland

Sverige är ett av de länder som haft störst framgångar inom bandyn. Med en nationell liga som räknas som en av de starkaste i världen och stora framgångar internationellt, är det ingen överraskning att bandy är en viktig idrott i Sverige. Två av de mest prestigefulla bandytävlingarna i Sverige är Svenska bandyfinalen och Svenska Cupen.

Svenska bandyfinalen

Svenska bandyfinalen, som utgör slutmatchen i herrarnas och damernas Svenska mästerskap (SM), är den mest prestigefyllda klubblagsmatchen inom svensk bandy. Vinnaren av denna final kan stolt titulera sig Sveriges bästa bandylag för året.

Finaldagen är en högtid för bandysupportrar över hela Sverige och den första bandyfinalen ägde rum redan 1907. Då var det endast herrar som spelade, men sedan 1973 arrangeras Svenska bandyfinalen även för damer.

Svenska bandyfinalen har ofta spelats utomhus, men av praktiska skäl har man på senare år även börjat hålla den i inomhusarenor. Spel på utomhusarenor förekommer dock fortfarande. Några av arenorna som stått värd för finalen är Studenternas IP i Uppsala, Stockholm Stadion och Söderstadion.

Svenska Cupen

En annan viktig turnering på nationell nivå är Svenska Cupen, som introducerades 2005 för herrar och 2019 för damer. Turneringen spelas i gruppspelsform och avslutas med utslagsmatcher. Detta evenemang har fått en viktig plats i den svenska bandykalendern och lockar de bästa klubblagen i landet.

Elitserien

Elitserien är svensk bandys högsta division. Tidigare gick den under namnen Division 1 och Allsvenskan. I Elitserien deltar 14 lag som möter varandra två gånger i grundserien. De bästa lagen går sedan vidare och har chans att ta sig till Svenska Bandyfinalen. Elitserien anses generellt vara en av de starkaste bandyligorna i världen.

Internationellt: Världsmästerskapet och Bandy World Cup

På den internationella scenen finns det två tävlingar som sticker ut: Bandy World Championship (Världsmästerskapet i bandy) och Bandy World Cup (Världscupen i bandy). Dessa evenemang samlar de bästa landslagen respektive klubblagen från hela världen och ger en plattform för att visa upp bandyn på internationell nivå.

Bandy World Championship (Världsmästerskapet i bandy)

Världsmästerskapet i bandy är den största och mest prestigefyllda internationella tävlingen i bandy. Mästerskapet har spelats av herrar sedan 1957 och av damer sedan 2004. VM organiseras av International Bandy Federation (FIB) och turneringen hålls årligen för herrar och vart annat år för damer. Tidigare spelades herrarnas VM också bara vart annat år, men sedan 2003 spelas mästerskapet varje år.

På herrsidan har Sverige och Ryssland dominerat tävlingen under lång tid. Finland har också haft viss framgång, men det är vanligtvis Sverige och Ryssland som dominerar tävlingen. På damsidan har Sverige utmärkt sig med flest guldmedaljer.

Bandy World Cup

Världscupen i bandy, Bandy World Cup, är en internationell turnering för klubblag som hålls årligen sedan 1974. Tävlingen ska inte förväxlas med världsmästerskapet där landslag tävlar mot varandra.

Världscupen spelas i Sverige och toppklubbar från flera länder, särskilt från Sverige, Ryssland och Finland deltar. Vinnaren anses kunna kalla sig världens bästa klubblag.

Tävlingen spelas vanligtvis under hösten, innan de nationella ligorna startar sina säsonger. Detta gör att lagen får en chans att möta internationellt motstånd och mäta sig med klubbar från andra länder.

Damernas motsvarighet kallas Bandy World Cup Women och har spelats 2003. Sverige står som värdnation även för denna turnering.

Världscupen spelas varje år både för damer och herrar.

Ryssland: En stormakt inom bandy

Ryssland, inklusive tiden som Sovjetunionen, är en av de mest framgångsrika nationerna inom bandy. Ryssland har inte bara vunnit många världsmästerskap, utan har också en av de starkaste nationella ligorna, Russian Bandy Super League.

Russian Bandy Super League

Russian Bandy Super League är den högsta divisionen för bandy i Ryssland och anses vara en av de mest konkurrenskraftiga ligorna i världen. Toppklubbar som Dynamo Moskva och SKA Neftyanik spelar i ligan och attraherar många av de bästa spelarna.

Finland: En utmanare

Finland har länge varit en utmanare inom bandy, även om de historiskt sett har legat bakom stormakterna Ryssland och Sverige. Finland har utmanat Ryssland och Sverige flera gånger, särskilt i Världsmästerskapet där de tagit hem silvret flera gånger.

Finska mästerskapet

På nationell nivå har Finland en stark bandyliga. Ligan fungerar likt de svenska och ryska serierna, med en grundomgång och ett slutspel som kulminerar i en finalmatch. Att vinna den inhemska ligan är det största målet för varje finskt klubblag.

Vanliga frågor om bandytävlingar

Vilket land har vunnit flest världsmästerskap i bandy?

På herrsidan har Ryssland/Sovjetunionen vunnit flest guldmedaljer i Världsmästerskapet. Sverige ligger tvåa. I damernas världsmästerskap i bandy ligger Sverige överlägsen etta i medaljligan.

Vad är skillnaden mellan Svenska Cupen och Svenska bandyfinalen?

Svenska Cupen är en fristående turnering som spelas i gruppspels- och utslagsform, medan Svenska bandyfinalen är slutmatchen i Svenska mästerskapet, som är kulmen på säsongens Elitserie och slutspel.