Regler i bandy

Bandy är en klassisk vintersport som spelats i Sverige sedan 1800-talet. Sporten, som kan beskrivas som en blandning av fotboll och ishockey, spelas på en stor isbana och involverar två lag som försöker göra mål genom att skjuta in en boll i motståndarlagets mål med hjälp av klubbor. Sporten har sina egna unika och väletablerade regler som påverkar spelets flyt samt säkerställer rättvisa mellan lagen. I denna artikel tittar vi närmre på dessa regler och beskriver hur en match går till. Vi kikar också på om det finns några skillnader i regler mellan dam- och herrbandy.

Vad är bandy för sport?

Bandy är en vintersport som spelas på en stor isbana, liknande en fotbollsplan i storlek. Två lag med 11 spelare vardera tävlar om att föra en boll (diameter ca 6,1 cm) in i varandras målburar. Spelet kräver fysiskt spel och taktisk skicklighet, i kombination med hastighet och teknik, då spelarna snabbt måste hantera bollen med sina klubbor medan de åker skridskor i hög hastighet.

Bandyplanen

En bandyplan liknar som sagt en fotbollsplan i storlek, med måtten 90 till 110 meter i längd och 45 till 65 meter i bredd. Isytan är anpassad för snabb skridskoåkning, och spelet kräver mycket kondition, teknik och taktik. Runt bandyplanen finns en låg sarg som minskar risken att bandybollen hamnar utanför planen.

Planen kan vara antingen inomhus eller utomhus. Spelar man utomhus kan planen vara konstfrusen eller skapad av naturligt frusen is.

Spelarnas utrustning

Alla utespelare använder skridskor, klubbor och skyddsutrustning. Målvakterna har särskilda skydd och använder ingen klubba; de använder istället sina händer för att blockera bollen. Bollarna är tillverkade av plast och vanligtvis klarröda eller orange för att vara lätta att se på isen.

Så går en bandymatch till

En bandymatch är uppdelad i två halvlekar, vardera 45 minuter långa, vilket ger en total speltid på 90 minuter – precis som i fotboll. Varje lag består av 11 spelare, inklusive målvakten. Till skillnad från ishockey, där spelet ofta stannar för avbrott, rullar spelet i bandy på nästan oavbrutet, med undantag för regelbrott eller när bollen går utanför spelplanen.

Om matchen spelas utomhus kan man på grund av väderförhållanden bestämma att matchen istället ska spelas under 3×30 minuter. Det kan till exempel ske om planen behöver skottas ofta på grund av snö eller om spelarna behöver ta pauser på grund av sträng kyla.

Observera att i vissa matcher kan speltiden vara kortare, till exempel för juniorspelare.

Matchstart och avspel

Precis som i fotboll startar bandymatcher med avspel från mittcirkeln. Ett lag börjar med bollen och försöker driva den framåt mot motståndarlagets mål. Avspel sker också efter varje mål.

Spelarna använder sina klubbor för att passa bollen inom laget och för att försöka skjuta mål. Bollen kan också drivas framåt av en spelare. Spelet går mycket snabbt och varje lags strategi varierar beroende på hur de väljer att anfalla respektive försvara.

Byten

Lag byter sällan målvakt under match, men utespelare kan bytas in och ut löpande under spelets gång. I samband med byte är det viktigt att se till att man inte är för många spelare på plan samt att bytet inte görs på ett sätt som skapar en otillbörlig fördel. Man måste också se till att bytet sker från korrekt plats, vilket är i anslutning till spelarbänken.

De viktigaste reglerna i bandy

Precis som i andra lagsporter styrs bandy av en rad regler för att säkerställa rättvist spel mellan de tävlande lagen. Här är några av de viktigaste reglerna som alla spelare och domare måste känna till:

  • Mål: Ett mål räknas om bollen helt passerar motståndarlagets mållinje mellan målstolparna och under ribban. Målet är 3,5 meter brett och 2,1 meter högt.
  • Offside: Offsideregeln i bandy liknar den i fotboll och innebär att en spelare inte får ta emot en passning om de befinner sig framför den näst sista motståndaren (exklusive målvakten) när passningen slås.
  • Frislag: Frislag döms till motståndarna när en spelare begår ett regelbrott, till exempel vid användning av hög klubba eller slag mot en motståndares skridskor. Det andra laget får då ett frislag från platsen där förseelsen inträffade.
  • Varning: Vid överträdelse mot reglerna kan domaren varna en spelare. Om laget får ytterligare en varning under matchen kommer en spelare från laget att utvisas i fem minuter.
  • Utvisning: Vid grövre regelbrott, som farligt spel, kan domaren döma en utvisning. Spelaren får då sitta i utvisningsbåset i antingen 5 eller 10 minuter, beroende på brottets allvar. Är regelbrottet riktigt allvarligt kan spelaren bli utvisad under resten av matchen. En spelare som drar på sig en tredje utvisning under en match blir också avstängd under resten av matchen.
  • Straffslag: Straffslag döms om en spelare i det försvarande laget begår en allvarlig förseelse inom sitt eget straffområde. Det anfallande laget får då en möjlighet att slå ett straffslag från straffpunkten för att försöka göra mål.
  • Tidstillägg: Precis som i fotboll lägger domaren till tid för att kompensera de avbrott som skett under matchen.

Särskilda regler för målvakter

Målvakter skiljer sig från utespelarna då de inte använder klubba utan istället förlitar sig på sina händer för att styra och rädda bollen. Målvakten får plocka upp bollen inom eget straffområde men måste kasta eller släppa ut den inom en viss tidsram, liknande fotbollens målvaktsregler.

Oavgjorda matcher

Matcher som inte får sluta oavgjort kommer gå till förlängning. I förlängningen gäller sudden death, vilket innebär att det lag som först gör mål vinner. Förlängningen spelas under 2×10 minuter med kort paus mellan. Om matchen ändå inte är avgjord går man vidare till straffläggning för att utse en vinnare.

Skiljer sig reglerna mellan dam- och herrbandy?

Inom bandy finns inga stora skillnader i regler mellan dam- och herrspel. Både kvinnor och män spelar på planer med samma storlek, och samma regler för offside, frislag, utvisningar och straffslag gäller. Reglerna är fastställda av Svenska Bandyförbundet och gäller internationellt genom Internationella Bandyförbundet (FIB). Detta innebär att både dam- och herrlag tävlar under likvärdiga regler.

Vanliga frågor om regler i bandy

Här är några vanliga frågor och svar kring bandyregler.

Hur lång är en bandymatch?

En bandymatch spelas i två halvlekar om 45 minuter vardera, vilket ger en total speltid på 90 minuter. Ibland kan det tillkomma tilläggstid beroende på spelavbrott. Vid speciella omständigheter kan man välja att spela matchen i tre perioder om 30 minuter vardera istället.

Får målvakten använda klubba?

Nej, målvakten använder ingen klubba i bandy. De använder händer och armar för att blockera eller kontrollera bollen inom straffområdet.

Vad sker om offside döms i bandy?

Om en spelare är i offsideposition när en passning slås, stoppas spelet och det andra laget får ett frislag från platsen där offsiden inträffade. Skulle det bli mål vid en offside kommer målet dömas bort.

Hur många byten får göras i en bandymatch?

Det finns inga regler för antalet byten i bandy.